vineri, 30 ianuarie 2015

"Cumparam si ceva bun? "


Intr-o perioada cum a fost  cea a sarbatorilor de iarna, de Paste sau cu ocazia onomasticilor,  in care  toata lumea "alearga" dupa cumparaturi de tot felul, iar marile magazine vand aproape orice, putini dintre noi  sunt cei care se gandesc si la calitatea produselor pe care le cumpara.
Si ma refer aici la  produsele alimentare, in special la dulciuri, pentru ca nu poate exista sarbatoare fara cozonaci, torturi, prajituri si tot felul de bunatati.
Cati dintre noi stiu oare ce mananca  si mai ales ce "bunatati" dau copiilor sa manance?
Nu obisnuiesc sa scriu articole pe blog, insa am decis sa va "povestesc" si voua  experienta traita  de mine intr-unul  din marile  supermarket-uri  din Bucuresti, la departamentul Cofetarie.
 Mai exact, ca sa intelegeti,  urmand un curs de cofetar, am ales sa fac practica in  laboratorul de cofetarie al unui mare supermarket, deoarece in aceasta locatie se putea face practica si in week-end. Proasta alegere...insa deosebita experienta! Ce sa va spun...am descoperit si am vazut cum sunt preparate prajiturile acelea aratoase, pe care multi dintre noi  le-am cumparat cel putin odata.
In primul rand absolut toate prajiturile sunt facute din blaturi si foietaje gata facute, pe care ei le primesc ambalate, cu niste termene de valabilitate impresionante, iar cremele sunt  facute numai din prafuri, premix-uri, praf de ou si altele. Practic in asa numitul laborator de cofetarie toate prajiturile sunt "asamblate", adica sunt combinate blaturile si prafurile respective in diverse variante, astfel incat la sfarsit sa ofere cumparatorilor torturi cu crema ciocolata, tiramisu, foret noir, savarine si altele. 
Prajiturile sunt tinute la congelator pana la 1 luna si jumatate,  chiar mai mult in perioada  anumitor sarbatori, cand vanzarile sunt mai mari decat deobicei, iar angajatii trebuie sa asigure "stocuri" de produse care sa poata fi puse pe raft imediat.
Unu din angajati chiar mi-a precizat ca la ei se lucreaza la norma si ca se  pune accent pe cantitate, nu pe calitate, pentru sunt monitorizati la cat vand. Pana la urma nu prea conteaza calitatea produsului respectiv, atat timp cat lumea cumpara.
Dupa asa o experienta recomand tuturor  sa cumpere prajituri si torturi de la cofetariile si producatorii individuali, care chiar daca au preturi mai mari decat supermarket-urile, mai fac totusi produse de calitate, indiferent ca au deja un renume pe piata sau lucreaza la o scara mai mica.
Ca sa nu mai vorbesc de prajiturile si torturile de casa,  care se pot comanda si pe Internet, sunt mult mai bune, sunt preparate din ingrediente naturale, sunt proaspete, iar interesul producatorilor este ca clientul sa revina sau sa-l recomande si altora.

Pe curand,

PS: sunt doar cateva exemple de produse "super delicioase" care se pot cumpara din supermarket-uri...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu