Astazi, pe 9 martie crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc Mucenicii, adica rememoreaza martirajul "Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia", soldati crestini care au refuzat sa renunte la credinta asta si au fost intemnitati timp de opt zile.
In credinta populara, sărbătoarea mucenicilor reprezinta un hotar între
iarnă şi vară, între zilele reci specifice babei Dochia şi vremea
călduroasă din zilele Moşilor.
Pe langa diversele traditii populare raspandite in toata tara, cel mai cunoscut obicei este unul culinar si anume prepararea mucenicilor.
Obiceiul de a face mucenici se respectă în toate zonele ţării, iar reteta difera
în funcţie de zona geografică.
In Moldova, se
pregătesc 40 de figurine din aluat dospit numite „sfinţişori sau mucenicii". Mucenicii împletiţi din aluat au
forma cifrei opt, sunt copti in cuptor şi reprezintă simbolul echilibrului cosmic. La sfarsit sunt unşi cu miere, iar deasupra se presară nucă măcinată, simbolul
belşugului.
In Muntenia, mucenicii se pregatesc "cu zeama", adica fierti cu apa, nuca si scortisoara.
De aceasta data, eu am pregatit mucenici muntenesti pe care i-am cumparat gata facuti, la punga (200 gr.) din supermarket. Cand apa (1.5 l) cu o lingura de faina si un praf de sare clocoteste se adauga mucenicii, zaharul (4 linguri) si un pliculet de zahar vanilat. Se fierb cam 15 min. pana cand mucenicii se ridica la suprafata apei, fiind atenti sa nu fiarba prea mult pt. ca se vor sfarama. Adaugam si o fiola de esenta de rom, una de vanilie, scortisoara si cam 200 gr. nuca macinata.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu