vineri, 5 iulie 2013

Eclere cu crema de vanilie





De ziua fiicei mele am facut si Eclere cu crema de vanilie si frisca- o prajitura deloc sofisticata, pe care multi dintre noi o alegem atunci cand cumparam de la cofetarie un carton  asortat de mini -prajituri.  Si totusi mini eclerele facute in casa pot fi ca cele din  cofetarie.

Ingrediente: 
-pentru aluat: - 500 ml. lapte
                       - 150 unt
                       -250 gr. faina
                       - 5 oua
                       -2 pliculete zahar vanilat, 1 praf de sare
-pentru crema: - 500 ml lapte
                         -3  galbenusuri
                         -200 gr. unt
                         -4 linguri faina
                         -150 gr. zahar
                        -esenta de vanilie


Pentru prepararea aluatului:  se pune intr-o cratita laptele, untul, sarea, zaharul vanilat si se lasa sa fiarba. Cand clocoteste se pune toata faina deodata si se mai mentine putin pe foc amestecand repede   cu   o lingura de lemn pana cand se omogenizeaza, apoi se lasa aceasta compozitie la racit.
 Se incorporeaza oule pe rand , amestecand bine aluatul.



Intr.o tava unsa, tapetata cu faina asezam eclerelesi le coacem la cuptor cu focul putin mai tare in primele 15 min., apoi lasam focul putin mai incet. Cand sunt gata le punem pe un platou, le lasam sa se raceasca si le taiem pentru a le umple cu crema.

Pentru crema: galbenusurile se amesteca cu o lingura de lemn, peste care adaugam treptat laptele rece (amestecat inainte cu zaharul). Se pune intr-o cratita pe foc 100 gr. unt cu faina, se lasa sa se rumeneasca putin, se amesteca continuu si se adauga laptele cate putin, pana se desface/se omogenizeaza compozitia (ca ciulamaua). Se pune compozitia la fiert, iar cand crema s-a legat bine, se aduga 100 gr. unt , se lasa la racit dupa care se umplu eclerele.

Eclerele se pot decora  dupa preferinte: cu frisca, cu glazura de ciocolata  neagra sau alba.
Din cantitatile acestei retete , mie imi ies aprox. 30 de minieclere, adica un carton ca cel din imagine.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu